Waarom muziek?

Weg met leuk en leerzaam

Wat zeg je nou, Heleen? Mag het niet meer leuk? Tuurlijk wel. Waar we van af moeten is het idee dat die twee tegenstrijdig zijn. 
Uit recent hersenonderzoek blijkt dat leren juist extra effectief is, als het leuk is. Als je iets leuk vindt, maken je hersencellen automatisch nieuwe verbindingen. Leuke dingen wil je herhalen en zo ontstaat dus vanzelf een leercurve. Je zou het een verslaving kunnen noemen. Een nogal positieve wel te verstaan.
Fouten maken kan niet
Al het leren in de praktijk is gewoon doen en kijken wat er gebeurt. Toepassen noemen we dat ook wel. Vandaar ook hetmuzieklab.com We experimenteren, doen proefjes en merken zo wat werkt en wat niet. Fouten bestaan niet. Een fout is een aanwijzing dat iets anders werkt dan je dacht of dat je nog niet bent waar je wilt zijn. Een fout geeft je de kans dingen anders te doen. En de .com omdat het een bedrijf is dat dingen in de wereld zet die van belang zijn. Dingen waar we wat mee kunnen. Dingen waar we op zitten te wachten.
Durf te vergeten
Ook zijn er prachtige dingen aan het licht gekomen door 'fouten' te maken. Echt leren is durven in het onbekende te stappen, aan het nog niet weten te snuffelen en durven te vergeten. Op het moment dat jij er niet bewust mee bezig bent, doen jouw hersenen en de rest van je lijf vanzelf het werkt.

Inspiratie en literatuur

In 2020 bracht bevlogen hersenonderzoeker met als specialiteit 'leren' mij op het spoor van 'durf te vergeten' en de speelse leercurve. Binnen hetmuzieklab.com werk ik dit nu verder uit voor de kracht van muziek. Fantastisch om te doen.