Muzikant op school

Samen live muziek maken is het fijnste wat er is! Muziek is mijn leven. Vanaf mijn kindertijd maakt het me blij. Als kind begon ik met blokfluit, daarna dwarsfluit en door de Vrije School was zingen heel gewoon. Muziek maakte mij ongedwongen. Van een schuchter meisje, stapte ik op een podium en genoot van hoorbaar zijn! Muziek is mijn bron. Ik ben een ervaren onderwijsontwikkelaar en docent. Begin 2000 rolde ik het onderwijs in. 

Al mijn ideeën ontstaan vanuit de muziek.

 

Een idee van de dag: de klas wordt muzieklab!

We maken de klas tot een muzieklab: de kinderen gaan als echte onderzoekers op een speelse manier aan de slag. Ik vertel, laat ervaren door zelf te doen en neem de kinderen mee in een muziekverhaal op mijn fluit.

Opbouw en verloop van de dag

  • We maken kennis met elkaar. Ik vertel ze over hetmuzieklab.com en de kinderen kunnen vragen wat ze willen weten.

• in de ochtend leren de kinderen verschillende dingen om zelf muziek mee te maken

  • ze gaan hiermee hun eigen muziekverhaal maken: een echte muziekvoorstelling!
  • Aan het eind van de dag voeren ze die op. Voor elkaar en voor wie verder wil komen kijken

Verschillende niveaus: De opdracht voor de voorstelling pas ik aan op grond van de zelfstandigheid van de kinderen en hun muzikale kennis en vaardigheden. 

Muziektools

de kinderen krijgen vormen aangereikt om te wennen aan lekker klank maken. We maken samen een donder- en hagelorkest, of  een regenkoor. We maken hier gebruik van body percussie, onze stem en wat er verder voor handen is.

 

  • Afwisseling: er zit een natuurlijk ritme in 'lekker losgaan' met muziek maken en genieten van verstilling die de muziek brengt.
  • Ik maak ook altijd zelf muziek op mijn fluit, waar de kinderen naar luisteren. Op een speelse manier laat ik ze zo kennismaken met oudere muziek: verschillende soorten klassieke muziek, jazz en mijn eigen creaties met fluit en zang. Zo zing en speel ik stukjes uit de muziektheatervoorstelling die ik op dit moment aan het maken ben. Heerlijk om te doen!

 

 

De onbekende weg- Illustratie Naud van Geffen